Jóga, böjt, és tisztulás Visegrádon – méregtelenítés a ForestForLife–ban

A méregtelenítés fontos dolog. Igen, tudom, hogy a test normál működése során is képes méregteleníteni önmagát – csak éppen jelenkori környezetünk nem az az idilli állapot, amikor ez elegendő lenne. Nem kell részleteznem a szennyezett levegőt, az adalékokkal dúsított ételeket, a bennünket körülvevő folyamatos elektroszmogot, mikroműanyagokat, stb. Ember legyen a talpán, aki manapság valóban „tiszta” tud maradni. Na persze a tisztaság alatt nem azt értem, hogy naponta ötször lefújom a kezemet fertőtlenítő spray-vel – sokkal inkább a mesterséges kemikáliáktól próbálok tartózkodni.

De ne gondoljuk, hogy a toxinok testben történő felhalmozása valami modernkori átok!

A jóga ősi szövegeiben pontos, részletes leírások foglalkoznak azokkal a tisztító eljárásokkal (shatkarmák vagy sat kriyák), amelyek alkalmassá tesznek bennünket a jóga gyakorlására. Ugyanis szennyezett testtel (és persze az ezzel járó szennyezett elmével) képtelenség a jógát gyakorolni – egyszerűen nem lesz meg a megfelelő eredmény. Ki tudna könnyed testtel gyakorolni, ha fájnak az izületei, vagy nyúzza a csúz???

      Az alábbi szövegrészletet egyik kedves tanárom, a Kaivalyadham Jógakutató Intézet és Egyetem docensének, dr. Sharadchandra Bhalekar orvos-kutató-jógi könyvéből fordítottam:

Amennyiben ezek a szennyeződések nincsenek rendszeresen kiürítve, és hosszabb ideig a testben maradnak, toxikusak lehetnek a test számára. Beavatkoznak a szabályos élettani működésekbe, és a még normális, egészséges szövetek további károsodásához vezetnek. Az ájurvéda ezeket a mérgező anyagokat nagy általánosságban az „Ama fogalmával jellemzi. Az ama a testben számos akut és krónikus betegséget okoz, tehát rendszeresen szükséges eltávolítani. Ezért az ájurvéda kidolgozott néhány terápiás módszert, amelyek felgyorsítják a test kiválasztó fo

lyamatait. Az ájurvédában ezt a pancsakarma fogalmával jelölik. A pancsakarma válogatott gyógyhatású anyagokkal, speciális módszerekkel dolgozik, és kizálórag orvosi felügyelet mellett végezhető.
A jógában az erre használatos tisztító eljárások egyszerűbbek, mindenki önállóan is elvégezheti őket, rendszeresen vagy kúraszerűen. A Hatha jóga szövegeiben ezeket a shatkarma fogalma írja le. A tisztító eljárások fontosságát az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  1. A tisztító eljárások megtisztítják számos szervrendszerünket. A tiszta szervrendszerek hozzájárulnak a további jógagyakorlatok, pl. ászana, pránájáma, mudra sikerességéhez, hatásosságához.
  2. A tisztító eljárások fejlesztik az éberséget. Minden egyes tisztító procedura után javul az idegrendszer vérellátása. Emiatt a finomtesti gyakorlatok, mint a meditáció, eredményesebben gyakorolhatóak a tisztítás után.
  3. A tisztító eljárások megelőzik és kezelik a betegségeket. 

(Forrás: dr. Sharadchandra Bhalekar: Anatomy & Physiology – Yogic Context, Kaivalyadhama, Samiti Lonavla, 2018.)

A jóga tisztító eljárásai tehát alaposan kitisztítják az emésztőrendszert, a légzőrendszert, de a szem bizonyos gyakorlataival még a könnymirigyeket is aktiválják.

Ezeknek az eljárásoknak azonban csakis elhivatott jógázók vetik alá magukat,

mert kell hozzájuk egyfajta lélekjelenlét, na meg persze egy tapasztalt oktató segítsége. Magam sem gondoltam volna, hogy heti rendszerességű foglalatosságom lesz a gyomoröblítés, ugyanis fantasztikusan kézenfekvő, egyszerű, és ugyanakkor nagyon jó hatásfokú módszer. Ugyanakkor megértem, hogy sokan viszolyognak tőle.

Itt viszont, ebben a böjtházban rendkívül óvatos, gondosan összeállított, a szervezetet nem megterhelő, végtelenül kíméletes módon történik a méregtelenítés.

Nincsenek drasztikus kúrák, helyette finom, szinte magától értetődő, természetes folyamatként történik a mérgek kivezetése. A speciális, kímélő étrend, a szaunázások, a jóga, a tökéletesen tiszta levegő, az erdei túrák mellett a lélek is könnyebbedhet: Szilvi irányított beszélgetései nem mindig könnyűek, de elindítanak azon az úton, amelynek a végén ott vagyunk mi magunk, őszintén, pőrén, igazi valódiságunkban.

A ház megálmodója és tulajdonosnője, Zséli Szilvia több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a böjtök vezetésében. Többszáz ember böjtölt már nála, gyaníthatóan nem lepődik meg semmin, legyen az bármilyen táplálkozási anomália. Egy itáliai mamma szenvedélyével és ízlésével főz, ugyanakkor az ételekből mandalát csinál: gondoskodó keze nyomát, lelkének szépségét tükrözi minden tányér étel, amit vendégei elé tesz. Akik pedig ettől végtelenül szabadok lehetnek.

Szabadok az állandó evés kényszerétől, szabadok a gondtól, hogy mikor, mit és mennyit kell enniük.

Az eléjük tálalt étel utolsó morzsájáig-cseppjéig igazi, élő, életerőt, tiszta energiát hordozó, magas minőség – és ez mindennap egyre jobban látszik az itt étkező embereken.

 

Ugyanezt a minőséget hordozza a környezet: a patikatisztaságú, meseszép ház, ahol a háziasszony gondosan válogatta, varratta még 

a lenvászon ágyneműt is, mert abban esik jól az alvás.

Az ő kezét dicséri a gondozott, mégis buján, képeskönyvbe illően virágzó, dús kert, ahol az egyetlen folyton beszűrődő „zaj” az állandó madárcsicsergés.

 

És hogy milyen ebben a közegben jógát oktatni?

Mindig nagy várakozással kezdem a tanítást. Egy új csoport – még ha sokszor ismerős arcokkal is találkozom – mindig tiszta lap: lehetőség egy új, építő folyamat kibontására. Ahogy telnek a napok, az arcok egyre kisimultabbak, a tekintetek fényesednek, a mozgás mind könnyebb és lágyabb, a hangulat egyre felszabadultabb, a lelkiállapot egyre emelkedettebb.

Hálás vagyok mindegyik tanítványért: aki nyitottan fordul felém, aki alig-alig enged közel magához, és azért is, aki nem szeretne vagy nem tud itt és most kapcsolódni. Mindegyikük egyformán fontos, mindegyikük hozzáad valamit a csoport egészéhez, ami a turnus vége felé közeledve igazi mély, támogató közösségé fejlődik.

Csoda ezt látni, ennek részese lenni, ráadásul olyan csoda, amit hétről-hétre, közösen teremtünk.

Hát ezt tudják ezek a böjtös napok a ForestForLife-ban.

 

 

Anita