a

– Mennyit szoktál jógázni? – kérdezik tőlem gyakran.

– Annyit, amennyit hagynak – szoktam válaszolni.

A viccet félretéve: imádok jógázni, és a tízéves tervemben az szerepel, hogy a jógának egyre nagyobb szerepe lesz az életemben. 

Több mint tizenöt éve jógázom. Úgy kezdtem én is, mint sokan mások: a test felől, hiszen elkápráztatott az ászanák gyakorlása. Mindig is szerettem mozogni – nappali tagozatos bölcsészként elvégeztem a TF-en egy aerobic edzői képzést, és egyetemi éveim végén már rendszeresen adtam csoportos és magánórákat. Arra viszonylag hamar rájöttem, hogy az „ugrálásnál” jóval többet ad a mozgás, ezért az óráim felépítését folyamatosan formáltam, amíg végül kialakítottam egy sajátos óratípust, ahol a rendelkezésemre álló idő felét speciális zsírégető, ugyanakkor stresszoldó hatású gyakorlatokkal töltöttem ki. Imádtam csinálni, nagyon jó kis csapatom volt, és azt is élveztem, amikor rámbíztak egy senior csoportot – igazi kihívás volt számukra is kidolgozni a megfelelő tornát.

     Diploma után a munkám miatt a rendszeres óraadást nem tudtam vállalni, de a saját örömömre sportoltam tovább, a mindennapjaim részévé vált a mozgás. Futni jártam a budai hegyekbe, mellette pedig rákaptam a jóga ma is divatos, dinamikusabb irányzataira. Éveken át jártam tehát vinyásza flow-zni, asthangázni, Bikram és Hot jógára, továbbképzésekre, workshopokra, ilyen-olyan tanfolyamra. Ahogy mélyült a tudásom, úgy nőtt bennem a vágy is, hogy többet tudjak a jógáról – de sajnos elég nehezen találtam meg azt a forrást, amit hitelesnek éreztem. Maradt tehát az otthoni gyakorlás, a külföldi könyvek olvasása, és a randomszerűen elém eső tanfolyamokon való részvétel. Jöttek hiteles és nem túl meggyőző oktatók, de valahogy hiányzott a rendszer, a mélység, a tudás. Egy dologban biztos voltam: jógázni akarok, de én aztán soha nem leszek jógaoktató.

     

Aztán a legjobb barátnőm felhívott egy nap, és elmesélte, hogy beiratkozott egy jógaiskolába. Rettenetesen irigyeltem, de még mindig úgy gondoltam, hogy én biztosan nem fogok ilyenre járni, mert nincs rá időm. A rákövetkező évben pedig már én újságoltam neki: igen, én is beiratkoztam ugyanabba az iskolába. Hogy miért tettem? A férjem beszélt rá, neki köszönhetem: azt mondta, látja, hogy mennyi örömet okoz nekem a jóga, úgyhogy igenis megengedhetem magamnak, hogy több időt töltsek vele. Hónapokon át ellenkeztem – ugyan már, egy induló kisvállalkozást vezetek, nem fér bele, hogy mással is foglalkozzam –, de ő addig-addig győzködött kitartóan, én pedig addig-addig dédelgettem ezt a tervet, mígnem 2018-ban rámondtam az igent: rendben, beiratkozom a veszprémi Magyar Jóga Akadémiára, de csakis egy évre, és csakis hobbi szinten járok majd oda, oktatni sosem fogok.

Mondanom sem kell, innentől nem volt visszaút. Először is lenyűgözött, hogy az oktatóim egy része már túl van élete delén, és fantasztikusan jó szellemi és fizikai állapotban van.

Azt láttam, hogy ez egy nagyon értelmes és élhető életpálya – a jóga útja harmonikus testi-lelki életvezetést, és majd nyugodt, méltóságteljes időskort kínál.

Ahogy lassan feltárult előttem, hogy a jóga micsoda lehetőség a személyiség fejlesztésére, az egészség megőrzésére, az életminőség javítására, nem volt kérdés a számomra, hogy ezzel akarok foglalkozni. Az oktatóim a vizsgám után ezzel bocsátottak el: „tanítanod kell, mert rengeteg a tűz benned, és adnod kell belőle másoknak is.”

Nekik köszönhetem, hogy a vizsgám után nem sokkal eljutottam Indiába, a lonavlai Kaivalyadham Yoga Institute-ba egy haladó tanárképzésre – életem egyik legszebb, legintenzívebb élménye volt, és az ott szerzett tudás még inkább motivál arra, hogy ne csak tanuljak, hanem tanítsak is most már. India egyik legelismertebb, állami jógaintézete ez, ahol tudományos kutatásokkal igazolják a jóga évezredes tudásának és technikáinak hatásait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanáraimnak köszönhetően eljutottam a Mumbai-i, több mint száz éve működő The Yoga Institute-ba is, ahol volt alkamam belepillantani, milyen egy női vezetésű jógaintézet egy óriási megalopolisz közepén.

 

Az indiai élmények után itthon további 1 év tanulás következett, melynek során elvégeztem a veszprémi Magyar Jóga Akadémia Jógaterápia képzését. Elkezdtem aktívan oktatni, és közben rájöttem: legjobb tanítom maguk a diákjaim. Hálás vagyok minden pillanatért, amit együtt tölthetünk. 

A pandémiának köszönhetően az indiai intézetek számos online kurzussal segítik a tudás megosztását, terjedését, így azokon keresztül is folyamatosan tanulok, feljődöm. 

Pedagógusként (na meg nőként, keresztanyaként és tántiként is) nagyon komolyan foglalkoztat a gyermekek egyre aggasztóbb mentális és fizikai állapota is, ezért a jógatanulmányaimat a gyermekek jógájának, valamint a különféle mozgásos, zenés és egyéb terápiás módszerek elsajátításával folytatom. 

A Kaivalyadham Intézet egyik iskolájának homlokzatán ez a felirat díszeleg: Enter to learn, leave to serve. Azaz: Lépj be, hogy tanulj, és távozz, hogy szolgálj. Ebben a szellemben megyek tovább a jóga gyönyörűséges útján.

 

Tanulmányaim

 • Sivananda Jógaközpont, Kezdő jógatanfolyam, 2009.
 • Atma Center Astanga Vinyásza Jóga Kezdő tanfolyam, Szalai István, 2012.
 • MÁS Jóga, Mysore Ayurvedic Style, F. Tóth Gabriella, 2013.
 • Hold Hétvégék, Méh Mágiája sorozat – Gáborjáni Réka, 2014-2015.
 • Hormonjóga – Dinah Rodrigues módszerével, Magyari Zsuzsanna, 2015.
 • Bhaktivédanta Hittudományi Főiskola, Medvegy Gergő, Pránájáma és Csakraharmonizáló tanfolyam, 2016.
 • Magyar Jóga Akadémia – Yoga Teacher Training, 200 óra, 2018-2019.
 • The Kaivalyadham Yoga Institute, Lonavla, India, Advanced Course in Yoga, 2019.
 • Magyar Jóga Akadémia, Jógaterapeuta Szakképzés, 200 óra, 2019-2020.
 • The Kaivalyadhama Yoga Institute, Lonavla, India – Yoga Certification Plus Online Course, 2020-folyamatban
 • The Kaivalyadhama Yoga Institute, Lonavla, India, Pramayama: Evolution, Tradition and Scientific Approach, Online Workshop, 2020.
 • Ájurvéda Magyarul, dr. Kmeth Sándor online kurzusa, 2021.
 • The Kaivalyadhama Yoga Institute, Lonavla, India, Principles of Yoga Asanas Online Workshop, 2021.
 • The Kaivalyadhama Yoga Institute, Lonavla, India, Yoga Therapy for Depression Management, Online Workshop, 2021.
 • Komplex Mozgásterápia, Kulcsár-módszer tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztésére, 2021.