Tészta beluga lencsével, cukkinivel és tökmaggal

Tészta beluga lencsével, cukkinivel és tökmaggal

Amikor csak tehetem, főzök a férjemnek: akkor is, ha egymástól távol esszük az ebédünket, legalább együk ugyanazt (na meg hogy ne vegyen ad hoc valami vackot magának. Vagyis hát egyen minél kevesebb vackot.).

Tudom, hogy a mai korban őrültségként hangzik, de mi bizony nem eszünk állott ételt. Az ájurvéda ugyanis így tanítja: az állott, újramelegített ételből nem pránát (életenergiát) veszünk fel, hanem amát, azaz különféle méreganyagokat. Ezért pl. azokon a napokon, amikor Testszobrász képzésen van, hajnalban kelek, és a hosszú jógagyakorlásom helyett főzök, dobozolok – hogy friss legyen az ebédünk, amivel kora reggel útnak indul.

Ezt a receptet tulajdonképpen azért írom le, mert a képzésen a csoporttársai kérték – ők ugyanis csak annyit látnak, hogy mindig valami finomságot visz magával, ami vega, mégis isteni illata van, és a drága ember nagy élvezettel fogyasztja el, az utolsó morzsáig. És hát ez a recept valóban alkalmas a reggeli sietős főzésre – hamar elkészül, és nem igényli az újramelegítést.

Hozzávalók:
  • 2 marék beluga lencse
  • 1 babérlevél
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, felaprítva
  • 1 teáskanál ghí
  • 1 közepes cukkini, csíkosan meghámozva, kis kockákra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 szál zöldhagyma, felkarikázva
  • 1 marék tökmag
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • friss kakukkfű
  • 1 evőkanál élesztőpehely
  • a tálaláshoz főtt tészta, rukkolasaláta
Elkészítés
  1. Enyhén sós vízben megfőztem a beluga lencsét a babérlevél társaságában.
  2. Mialatt főtt, egy serpenyőben a felaprított vöröshagymát 1-2 perc alatt átpirítottam a ghín.
  3. Hozzászórtam a kis kockákra vágott cukkinit. Közben sóztam, picit borsoztam. Amikor nagyon le akart ragadni, adtam hozzá egy kevés vizet (a lencse vagy a tészta főzővizét érdemes hozzá használni).
  4. Amikor a cukkini megpirult (6-8 perc), hozzászórtam a felkarikázott zöldhagymát, a tökmagot, ezzel is átsütöttem kicsit. Ha nagyon leragadt, megint öntöttem hozzá a lencse főzővizéből.
  5. A végén beledobtam még 1 gerezd reszelt fokhagymát, ezzel már csak 1 percig sütöttem.
  6. Lehúztam a tűzről, szórtam még hozzá 2-3 ágnyi felaprított friss kakukkfüvet és csombort, meg egy kanálnyi élesztőpelyhet. Aztán belekevertem a megfőtt, leszűrt lencsét.
  7. A mártást főtt tésztára szedtem, és megpakoltam egy kevés friss rukkolalevéllel.